فرآوری چوب در صنعت برای آمادهسازی این محصول به شدت پر اهمیت در مصارف گوناگون مورد کاربرد میباشد. از چوب فراوری شده در ساختمانسازی استفاده میشود. از نمونه کاربردهای چوب فراوری شده میتوان به مواردی مانند پالت چوبی، مبلمان، کمد، میز، باکس چوبی صادراتی و .. اشاره نمود. طی کردن صحیح مراحل فرآوری چوب از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چراکه باید بتوان چوب را برای این مصارف به درستی آماده نمود.
توجه به مراحل فرآوری چوب سبب میشود تا کاهش ضایعات چوبی به میزان بسیار چشمگیری کاهش یابد. درنتیجه به جرات میتوان کیفیت مصنوعات چوبی تولید شده را نیز تضمین نمود.با توجه به تمامی موارد بیان شده در این مطلب از وب سایت نواچوب قصد داریم تا به بررسی روشهای فراوری چوب بپردازیم.
مراحل تولید چوب فراوری شده
در تولید چوب فراوری شده لازم است تا چوب را از محیطهای آلودهای مانند جنگل به کارخانجات چوب بری منتقل نمود. تنه درختان در حوضچههای آب یا رودخانه جاری قرار داده میشوند تا مواد زائد و مزاحم موجود د رجدار دیوراه سلولی چوبها خارج شود. مدت زمان غوطه ور شدن در آب به نوع گونه چوب و ضخامت آن بستگی دارد. مدت زمان معمول بین 10 تا 15 دقیقه است، اما برای چوبهایی مثل بلوط این دوره بیشتر بوده و اگر آب به صورت جاری نیست لازم است هر 5 روز آب تعویض گردد.
بعد از خارج کردن از آب، باید چوبها روی واگنهای مخصوص چیده شوند و به داخل کوره چوب خشک کنی هدایت شوند. هر کوره چوب خشک کن توان و ظرفیت عملیاتی لازم برای خشک کردن انواع گونههای چوب را ندارد. در نتیجه باید ابتدا به:
- سیستم تابلو کنترل فرمان
- ساختمان کوره
- نوع الکتروموتورهای مصرفی
- تعداد و نوع سنسورهای کوره
توجه نمایید. سیستم تابلو فرمان کوره باید دارای برنامههای مختلف از قبیل ﻧﻮﻉ ﮔﻮﻧﻪ ﭼﻮﺑﯽ، ﺿﺨﺎﻣﺖ ﻭ ﺭﻃﻮﺑﺖ ﭘﺎﯾﻪ باشد تا از این طریق بتوان علاوهبر افزایش کیفیت و راندمان چوبها در مصرف انرژی نیز صرفه جویی کرد. همچنین کورههای چوب خشک کن قادرند چوب راضدعفونی کنند و لارو، تخم حشرات، سوسکهای چوبخوار، قارچ و کپکهای چوب را از بین ببرند. به این ترتیب در پایان کار خشک کردن، هرگونه آلاینده موجود در چوب از بین برود.
در نهایت دمای چوبها، به وسیله بخار و پاشیدن آب به دمای محیط رسانده میشود. نهایت چوبها برای کاربردهای مختلف برش داده میشوند.
روشهای فرآوری در صنعت چوب
برای آنکه کارخانجات مختلف بتوانند در صنعت چوب برای ساخت محصولات گوناگون از چوب استفاده کنند، باید الوار به دست آمده از قطع درختان وارد حوزه فرآوری چوب شوند. برای این منظور از دو روش کمک گرفته میشود که عبارتند از:
فرآوری چوب به روش نرم
روش نرم برای ساخت محصولات چوبی با استحکام و مقاومت کم به کار میرود. در حقیقت زمانی از برادههای چوب به شکل ترکیبی با مواد نرم استفاده میشود، این روش مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال تولید کاغذ جزو روش نرم چوب محسوب میشود.
فرآوری چوب به روش سخت
در روش سخت، الوار حاصل از چوب برای ساخت وسایلی مثل مبل مورد استفاده قرار میگیرند. براساس این روش باید از الوار برای تولید محصولاتی با استحکام بالا استفاده میشود. در موارد بسیار برای ساخت نمای زیبای خانهها یا فضای درونی آنها از چوب به وفور از این روش استفاده میشود.
آیا فرآوری چوب از نظر اقتصادی اهمیت دارد؟
بله باید گفت که فرآوری چوب از نظر اقتصادی و اجتماعی توجیه دارد.
عوامل موثر بر استحکام چوب چیست؟
از مهمترین عوامل در استحکام چوب میتوان به مواردی مانند درصد فیبر موجود در چوب و همچنین ضخامت آن اشاره نمود. لازم به ذکر است وزن بالای چوب نشان دهنده استحکام بالای آن نیز میباشد.