بدون شک یکی از بهترین مواد خام موجود در طبیعت، چوب میباشد و از گذشته تا به امروز در اشکال مختلف مورد استفاده انسان قرار گرفته است. اگر به اطراف خود نگاهی بیاندازید تعدادی وسایل چوبی اعم از میز، مبلمان، صندلی و … خواهید دید که از انواع چوب ساخته شدهاند و با توجه به نوع چوب بکار رفته در ساخت آنها، ویژگیهای منحصر به فردی دارند. از آنجایی که امروزه سازههای چوبی به دلیل زیبایی طبیعی و ویژگیهای بینظیر بیش از گذشته مورد توجه افراد قرار دارند در این مقاله نواچوب قصد داریم به معرفی انواع چوب و کاربرد آن در صنعت بپردازیم.
مزایا و معایب استفاده از چوب
استفاده از انواع چوب برای ساخت سازههای چوبی مختلف مزایا و معایبی دارد که در ادامه بهآنها میپردازیم:
مزایای استفاده از چوب
عایق: چوبهای خشک عایق حرارتی و برودتی هستند و مانع نفوذ گرما و سرما میشوند. به علاوه مقاومت بالای الکتریکی، قابلیت رسانایی ندارند. از این رو در صنایع مختلف کاربرد گستردهای دارند.
خاصیتی آکوستیکی (جذب): این ویژگی شدت صوت انرژیهای صورتی را به میزان مطلوبی کاهش میدهد.
قابلیت رنگ آمیزی و تغییر شکل: انواع چوب را میتوان برش داد و به شکلهای مختلف درآورد. همچنین میتوان آنها را بارها و بارها رنگ کرد.
صرفه اقتصادی: تختههای چوب نسبت به سایر محصولات مشابه قیمت پایینتری دارند.
منبع تجدیدپذیر و محافظ محیط زیست: درختان منابع تجدیدپذیری هستند که برش یا قطع آنها موجب پایان آنها نمیشود. به علاوه به دلیل قابلیت تجزیهپذیری که دارند به طبیعت آسیب نمیزند و موجب آلودگی آن نمیشود.
معایب استفاده از انواع چوب
مشکل موریانه و کرم چوب خور: یکی از اصلیترین معایب چوب مورد حمله قرار گرفتن توسط موریانه و انواع آفات میباشد که همین امر موجب پوسیده شدن چوب میشود و نگهداری آن را دشوار میسازد.
جذب رطوبت: انواع چوب رطوبت را به خود جذب میکند که این موضوع موجب بادکردن و رشد انواع قارچ روی آنها میشود.
ناهمگن بودن: چوبها برخلاف سایر مواد همچون بتن و فولاد، مادهای ناهمگن میباشد. مدول الاستیته چوب کمتر از بتن و فولاد است که این موضوع موجب شده تا چوب مقاومت کمتری در برابر فشار از خود نشان دهد.
قابل اشتعال بودن یکی دیگر از معایب انواع چوب میباشد.
انواع چوب و کاربرد آنها
چوبها انواع گوناگونی دارند که هریک از آنها ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارند و برای کاربرد خاصی مورد استفاده قرار میگیرند. در حالت کلی چوبها به دو نوع سخت و نرم تبدیل میشوند:
چوب نرم و انواع آن
انواع چوب نرم از درختان همیشه سبز ویا مخروطی حاصل میشود. دلیل این نامگذاری این است که تا زمانیکه برگهای جدید رشد نکنند، برگهای قدیمی نمیریزند. این درختان بیشتر در مناطق سردسیری رشد میکنند و انواع گوناگونی دارند. برخی از انواع این درخت عبارتند از:
درخت کاج
چوب درخت کاج به رنگ سفید یا زرد روشن میباشد. از ویژگیهای این چوب میتوان به نرم و سبک بودن آن اشاره کرد. صفحات چوبی تولید شده از این درخت قابلیت ارتجاعی بالایی دارند و به راحتی قابل خم شدن بوده و میتوانند مورد استفاده قرار گیرند. ساسنا و یولکا دو نمونه از پرکاربردترین انواع درخت کاج میباشند.
کاربرد درخت کاج
- ساخت پالت چوبی
- ساخت انواع مبلمان
- تولید اجزا و قطعات خاص
- دکوراسیون منزل
- انواع چارچوب در و پنجره
- و …
درخت راش
چوب درخت راش به رنگ قرمز با پوستهای روشن است. از ویژگیهای این چوب میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خوش تراش بودن
- نیمه سخت
- شکیل و زیبا
- نسبتا ارزان قیمت
کاربرد چوب راش
- ساخت انواع روکش
- مبلمان
- پارکت
- تختههای چند لایی
- و ساخت لوازمی که نیاز به خمیدگیهای زیاد دارند.
درخت نراد
درخت نراد بافتی همگن دارد و به دلیل بافت غیر صنعتی و یکنواخت پرداخت خوبی دارد.
کاربردهای چوب نراد
- صنایع چوب
- کاغذسازی
- تختههای چندلایی
- روکش
- قابها
- و…
انواع چوب سخت
چوبهای سخت از درختان پهن برگ به دست میآید. درختان پهن برگ با نام درختان برگ ریز نیز شناخته میشوند. زیرا برگ این درختان همه ساله در پاییز خشک میشود و میریزد. برخی انواع این درختان به شرح زیر است:
درخت زبان گنجشک
درخت زبان گنجشک یکی دیگر از انواع چوب سخت میباشد. این درخت رنگ سفید مایل به قهوهای روشن دارد و به علت سطح برجسته و سخت شباهت زیادی به درخت بلوط دارد. به علاوه در مقایسه با صفخات چوبی درختان دیگر، دارای صفحات چوبی سنگینتری است.
انواع کاربرد چوب درخت زبان گنجشک
- ساخت انواع وسایل ورزشی
- انواع چارچوب و قاب
- انواع ساز ویولون
- ساخت وسایلی که نیاز به خمیدگی بالا دارند.
درخت صنوبر
یکی دیگر از انواع چوب سخت از درخت صنوبر به دست میآید. صنوبر دارای چوبی سخت و مقاوم میباشد و به دلیل داشتن بافت خاص، در برابر پوسیدگی مقاومت کمی دارد.
کاربرد چوب صنوبر
- تیرهای ساختمانی و مخابراتی
- ساخت کبریت
- ابزارآلات کشاورزی
- دکلهای کشتی
- جعبه و باکس چوبی
- و …
چوب درخت گیلاس
درخت گیلاس چوبی قرمز و قهوهای رنگ دارد. صفحات حاصل از این درخت، دانههای نزدیک به هم دارند. از این رو موجب ایجاد مقاومت بسیار در برابر انواع پیچش میشود.
کاربرد چوب گیلاس
- صنایع منبت کاری
- کابینت
- قفسه
- میز و صندلی
- و …
چوب درخت ساج
از دیگر انواع چوب پرکاربرد میتوان به درخت ساج اشاره کرد. این درخت به رنگ زرد مایل به قهوهای است. از جمله ویژگیهای منحصر به فرد این چوب میتوان به عدم پوسیدگی و مقاومت بسیار بالا در برابر ها و چسبندگی اشاره کرد.
کاربرد چوب ساج
- ساخت انواع مبلمان
- میز و صندلی
- نیمکت
- کمد دیواری
- سرویس خواب
- و …
بدون دیدگاه