پالت یا Pallet یک سازه معمولی چوبی برای حمل و نقل است. پالتها معمولا با لیفتراک، جک پالت، لودر، دستگاههای بالابر، جرثقیل از محصولات در یک ساختار پایدار پشتیبانی میکنند. یک پالت ساختار بنیادی یک واحد بار است که حمل و نقل و ذخیره سازی محصولات مختلف را انجام میدهد. پالت، سازهای مستحکم است که در صنایع مختلف برای حمل و نقل کاربرد دارد. نیازهای مختلف صنایع برای حمل و نقل و جابجایی کالا و محصولات درون و بیرون کارگاهها و کارخانجات منجر به ساخت و تولید انواع پالت سبک و سنگین در ابعاد مختلف شده است. در ادامه این مطلب از سایت نواچوب با این مسئله که پالت چیست و چه کاربردی دارد بیشتر آشنا خواهید شد.
پالت سازهای مسطح یا لبه دار و جعبه مانند است که در انواع مختلف چوبی، فلزی و پالت پلاستیکی طراحی و تولید میشوند. این سازهها برای جابجایی و چیدمان کالاها بر روی سطح پالتها، لیفتراک، پالت را از روی زمین برمیدارد و در محل مورد نظر قرار میدهد. با کمک این سازه کالاهای سنگین با اندازههای مختلف در یک مرتبه جابجا میشوند و فرآیند جابجایی کالاها در کمترین زمان انجام میشود. البته در سیستمهای قفسه بندی انبار از قبیل سیستم قفسه بندی پالت راک در کف هر قفسه پالت قرار میگیرد تا بستههای محصولات و اقلام مختلف بدون نگرانی از بابت ریزش آنها بر روی این سطح قرار بگیرند.
دلایل استفاده از Pallet چیست؟
هدف از ساخت پالتها جابجایی ایمن و به صرفه کالا و بار توسط لیفتراک، جرثقیل و جک دستی میباشد. کالا روی پالت قرار میگیرد و با تسمههای فلزی یا پوششهای پلاستیکی محکم انعطافپذیر به یکدیگر و به پالت بسته میشوند. استفاده از پالتها علاوه بر حفاظت و ایجاد دقت در جابجایی، نوعی طبقه بندی و دسته بندی در محمولههای مختلف ایجاد میکنند. با توجه به تنوع بسیاری که در Pallet ها وجود دارد ممکن است این سوال پیش بیاید که چرا از این تجهیزات در انبارداری استفاده میشود؟
اساسیترین دلایل بکارگیری باکس پالت، پالتهای مسطح و… ایجاد نظم در محیط انبار میباشد. همچنین استفاده از این سازهها باعث بهینهسازی فضای انبار و دسترسی آسانتر به کالاها میگردد.
همچنین یکی از دلایل استفاده از Pallet ها قرارگیری کالایهای مسطح روی پالت و کالاها با بسته بندیهای کوچک در باکس پالت موجب میشود تا خطر سقوط و ریزش آنها تا حد زیادی کاهش یابد.
مزایای استفاده از انواع پالت
از جمله مزایای استفاده از انواع این سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تسهیل در روند انبار داری
- کاهش خطرات حمل و نقل کالا
- بهره برداری از تمام حجم انبار (دسته بندی محصولات به صورت عمودی و افقی به کمک قفسه بندی)
- کاهش حوادث حمل و نقل
- کاهش هزینههای حمل و نقل
- سهولت در انبارگردانی
پالت ها چه کاربردی دارند؟
درپاسخ به پرسش پالت چیست و چه کاربردی دارد میتوان گفت کاربرد نوع مسطح و دیوارهدار پالتها را میتوان برای حمل و جابجایی و چیدمان محصولات و کالاهای مختلفی استفاده کرد. برای مثال از جمله کاربردهای این سازه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حمل و نقل کیسههای مصالح ساختمانی، مواد غذایی و محصولات کشاورزی، بسته های لوازم خانگی با ابعاد منظم و نامنظم توسط پالت های مسطح و دیواره دار
- جابجایی سنگهای بزرگ معدنی
- حمل و نقل دستگاهها و تجهیزات صنعتی با وزن سنگین
- حمل و جابجایی میوه و تره بار
- چیدمان کالاهای مختلف در سیستم های قفسه بندی انبار
بررسی انواع پالت ها
پالت سازی چیست؟ در دستهبندی انواع پالت باید به پارامترهای مختلفی نظیر جنس سازه، ساختار ظاهری و شکل آن توجه شود. از این رو میتوان انواع این سازهها را به دو گروه پالت مسطح یا تخت و باکس pallet تقسیم بندی نمود. جنس این سازهها از چوب خام، پلاستیک، محوصلات چوبی بازیافتی، و حتی از انواع فلز است. در ادامه به انواع این سازهها میپردازیم:
پالت مسطح
پالت مسطح یا تخت از پرکاربردترین انواع این سازهها است که اقلام و کالاهای مختلف روی آن قرار میگیرد و دیوارهای نیز ندارد. این نوع سازهها برای چیدمان و جابجایی مصالح ساختمانی، بستههای مواد غذایی و لوازم خانگی و … مناسب هستند. همچنین شرایط را برای جابجایی دریایی، ریلی و جادهای به آسانی امکانپذیر کردهاند. از ویژگیهای Pallet تخت میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- این نوع سازه در مدلهای دو رو دو طرفه، دو رو چهار طرفه، یک رو دو طرفه ساخته شده و در نحوه جابجایی توسط لیفتراک با هم متفاوتند.
- اندازه و ابعاد دهانه و عمق این نوع سازهها متغیر بوده و براساس نیازهای مختلف مورد استفاده قرا میگیرند.
- از جنس فلز، چوب و پلاستیک ساخته شدهاند.
- از آنجایی که این نوع سازهها دیواره ندارند، برای جابجایی و چیدمان کالاها و بسته بندیهایی با اشکال هندسی منظم، بکار میروند.
پالت استیرینگر (سه تکه چوب)
این نوع سازه از جنس چوب است و از سه تکه چوب موازی تشکیل شده است. استیرینگر دو راه است بدین معنا که جک پالت میتواند از دو طرف، آن را بلند کند. در حالی که لیفتراک میتواند از 4 طرف آن را بلند کند. بنابراین حمل این سازه با استفاده از لیفتراک بسیار راحتتر و سریعتر میباشد.
جعبه چوبی یا باکس پالت
جعبه چوبی با نام باکس چوبی یا پالت باکس و کریت چوبی نیز شناخته میشود. این نوع سازه دارای لبههای بلندی است که مخصوص وسایل و بارهای سنگین مثل سنگ و موزاییک و یا میوههایی مانند هندوانه است که لازم است در اطراف نیز از ضربه در امان باشد.
Pallet بلوکی
این نوع سازه با نام مانجو شناخته میشود که نسبت به استیرینگر مستحکمتر هستند. سازه بلوکی به نحوی طراحی شده که از نظر عمودی و افقی برای حمل بار مناسبتر است. از آنجایی که جک Pallet میتواند این سازه را از 4 طرف جابجا کند، به عنوان پالتهای 4 راهی شناخته میشوند.
پالت پلاستیکی
Palletهای پلاستیکی یا پلیمری در مقایسه با پالتهای چوبی در زمان جابجایی آسیبی به کارگر وارد نمیکنند و دارای جنس HDPE و یا PET هستند. از جمله ویژگیهای پالت پلاستیکی عبارت است از:
- قابلیت بازیافت
- این نوع پالتها بعد از پایان طول عمر قیمت قابل توجهی دارند.
- قابلیت شستشو با آب
- به دلیل جنس پلاستیک بدون نیاز به گندزدایی هستند.
- قابلیت چاپ و هک لوگوی شرکتها بر روی آن
- تولید در رنگهای مختلف (این قابلیت برای جداسازی محصولات کارخانجات و انبارها مفید است.)
- بادوام و دارای طول عمر بالا
پالت های فلزی
این نوع پالتها از انواع فلز در ابعاد و اندازههای مختلف ساخته میشوند. این نوع پالت بسیار مستحکم و بادوام است و در برابر ضربه و فشار، مقاومت بالایی دارد. همچنین از ایمنی بسیار بالایی برخورددار هستند و در برابر تحریق، رطوبت و مواد شیمیایی دچار فرسایش نمیشوند. این نوع سازه نسبت به پالتهای چوبی عمر بیشتری دارد. تنها معایب استفاده از این سازه، زنگ زدگی آن و وزن بالای آن است.
پالت چوبی
پالتهای چوبی ترکیبی عالی از وزن مناسب، سفتی، استحکام و هزینه مقرون به صرفه هستند و به علت مقاومت و دوام طبیعی چوب بسیار کاربردی میباشند. همچنین این سازه با قابلیت تعمیری که دارد، به خوبی میتوان با ارتقا سطح بهینه سازی امکان استفاده مجدد از آنها را با بازیافت پالت چوبی را فراهم کرد. با توجه به عکس پالت، این نوع سازه به سادگی در ابعاد سفارشی قابل ساخت است و نسبت به پالتهای پلاستیکی قیمت ارزانتر و به صرفهتری دارند. برخی از مهمترین ویژگیهای پالت چوبی عبارتند ار:
- اصطکاک زیاد که موجب برقراری تعادل کالای چیده شده روی آن میشود.
- بدون لغزش
- سبک وزن
- قابل تعمیر
- قابل بازیافت
- هزینه ساخته مقرون به صرفه
اندازه پالتها چگونه است؟
انواع پالت را میتوان در اندازههای مختلف سفارشی ساخت. اما برخی اندازههای استاندارد و معمولی وجود دارند که اغلب مورد استفاده قرار میگیرند. برای اندازه پالتها ابتدا به طول صفحه و سپس به پهنای پالت باید توجه کرد. اندازه اصلی پالتها در آمریکای شمالی 40 در 48 اینچ است. اما در حالت کلی 6 اندازه مختلف برای پالتها وجود دارد که توسط ISO شناخته شدهاند. این لیست به شرح زیر است:
- آمریکای شمالی 1000×1200 اینچ
- اروپا 800×1200 اینچ
- آسیا 800×1200 اینچ
- اروپا و آسیا 1165×1165 اینچ
- استرالیا 1067×1067 اینچ
- آمریکای شمالی، اروپا و آسیا 1100×1100 اینچ
بدون دیدگاه